Místní rybářský řád platný od 1.3.2021

13.02.2021 10:40

Doplněk k rybářskému řádu MO ČRS Nová Paka platný od 1. 3. 2021 

1. Při lovu na našich sportovních nádržích má držitel platné povolenky starší 18-ti let možnost zapůjčit jeden prut k lovu mládežníkovi do 9-ti let s tím, že se vzdává možnosti lovu na dva pruty dle zákona č. 99/2004 Sb. a vyhlášky č. 123/2016 Sb. chytá jen na jeden prut. Svěřená osoba může být od lovícího vzdálena max. 3 m a toto ustanovení se vztahuje jen na lov na plavanou nebo položenou.

 2. Při lovu mládeže 9-15 let musí mít mládež dozor, který může vykonávat zákonitý zástupce nebo osoba jím pověřená, nebo rybář starší 18-ti let s platnou povolenkou.

 3. V měsících leden a únor je vyhlášen zákaz lovu na všech nádržích.

 4. Ulovený kapr s mírou nad 65 cm se vrací vodě. 

5. Ponecháním 2 ks kapra, štiky, candáta, bolena, sumce, amura nebo jejich kombinace končí denní lov

 6. Na nádrži Brdo je povolen lov z hráze. 

7. Na ostatních revírech je lov z hráze zakázán.

 8. Při ulovení jednoho kusu ušlechtilé ryby a tří kusů Lína obecného končí denní lov.

 

I. Doby hájení jednotlivých druhů ryb 

 

- od 1.1 do 15.6 štika obecná, candát obecný, bolen dravý, sumec velký a okoun říční -

 od 1.9 do 15.4 pstruh obecný -

 od 1.12 do 15.6 lipan podhorní -

 od 1.1 do 30.9 hlavatka podunajská -

 od 1.9 do 30.11 úhoř říční 

- od 1.1 do 15.3 mník jednovousý

 -od 16.3 do 15.6 ostroretka stěhovavá, parma obecná a východní, podoustev říční, jeseter vyza, jelec jesen, jelec tloušť.

 

 II. doby hájení některých vodních živočichů

 Ve smyslu § 11 odst. 8 zák. 99/2004 Sb.a vyhlášky 123/2016 Sb.  jsou celoročně hájeni:

 všechny druhy raků, perlorodka říční, škeble, velevrubi, mihule a obojživelníci, střevle potoční, sekavec horský a písečný, hlavačka mramorovaná, vranka obecná a pruhoploutvá, piskoř pruhovaný, drsek větší a menší, ostrucha křivočará, ouklejka pruhovaná, cejn perleťový, losos obecný a všechny druhy žab. 

 

III. Stanovená nejmenší lovná délka ryb 

 

Amur bílý 60 cm

 Bolen dravý 40 cm

 Candát obecný 45 cm

 Kapr obecný 40 cm

 Lín obecný 25 cm

 Pstruh obecný 25 cm 

 Pstruh duhový 25 cm 

 Štika obecná 50 cm 

 Sumec velký 90 cm 

 

-2- Revíry MO ČRS Nová Paka 

Kumburský Újezd

 Štěpanice Fařina

 Liduška Brdo 

Jahodnice

 

 IV. Zakázané způsoby lovu 

 

Při lovu v rybářském revíru a v rybníkářství se zakazuje 

a) používat prostředků výbušných, otravných nebo omamných látek

 b) používat bodců a samoseků jakéhokoliv druhu, lapaček, udic bez prutů, dále vidlic a rozsošek, jakož i střílet ryby, tlouci ryby, chytat je na šňůry, do rukou a do ok,

 c) užívat k lovu ryb elektrického proudu, lovit ryby pod ledem 

d) zavážet návnady a nástrahy e) provádět lov z loděk jakož i využívat loďky zavážení 

 

 V rybářských revírech se zakazuje lov

 

 a) vybraných druhů ryb po dobu jejich hájení z důvodu ochrany jejich rozmnožování 

 b) vybraných druhů ryb, které nedosáhly nejmenší lovné míry, z důvodu ochrany těchto druhů ryb

 c) mimo denní doby lovu ryb v kalendářním roce z důvodu ochrany rybí obsádky

 d) za použití jakýchkoliv stálých zařízení k lovu ryb nebo sítí, které nejsou od sebe vzdáleny alespoň 50 m, nebo zabraňovat tahu ryb po i           proti vodě 

e) z lodí obytných, z plavidel veřejné dopravy a ze zvláštních plovoucích zařízení využívaných k přepravě materiálu

 f) v plavebních komorách

 g) v blízkosti přehradních hrází nejméně 100 m od hrázového tělesa

 h) ze silničních a železničních mostů

i) v místech, kde se nahromadily ryby za mimořádně nízkého stavu vody nebo při škodlivém znečištění vody a též ryby shromážděné k přezimování a rozmnožování, lovit rybí plůdky, pokud tato opatření nečiní uživatel rybářského revíru k záchraně ryb nebo k jejich přenesení do jiných vod

 j) ryb do slupů, vrší

 k) v rybím přechodu nebo ve vzdálenosti 50 m nad ním a pod ním V. Přístup na pozemky Oprávněné osoby mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu, jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí. 

 

V. Přístup na pozemky

 Oprávněné osoby mohou při výkonu rybářského práva vstupovat na pobřežní pozemky, pokud na ně není vstup zakázán z důvodu obecného zájmu, jsou však povinni nahradit škodu, kterou při tom způsobí.

 

 VI. Chování při lovu 

1. Lovící je povinen před zahájením lovu ryb zapsat do povolenky datum lovu a číslo revíru (název nádrže) 

2. Při lovu na položenou nebo na plavanou je nutno, aby lovící dodrželi mezi sebou vzdálenost alespoň 3 m a při lovu přívlačí nebo muškovou      udicí dodržovat vzdálenost 20 m, pokud se lovící nedohodnou na kratší vzdálenosti. Místa k lovu nesmějí být v žádném případě                      vyhrazována.

 3. Při lovu udicí na položenou i plavanou musí být lovící přítomen u prutů tak, aby v případě potřeby mohl s nimi manipulovat.

 4. Osoby oprávněné k lovu jsou povinni kontrolním orgánům poskytnout podporu a pomoc.

 

VII. Rybářské nářadí, způsoby lovu a nástrahy 

1. Kdo loví ryby udicí ve vodách mimopstruhových, smí k tomu používat nejvýše dvou prutů (udic), každého nejvýše o dvou návazcích s jednoduchými háčky. Chytá-li se na dvojháček nebo trojháček, na přirozenou nástrahu nebo její část smí být použit pouze jeden návazec. Výjimku tvoří lov dravých ryb na chňapací systémek.

 2. Na přirozenou nástrahu nebo její část se smí lovit jen od 16.6 do 31.12. Za nástražní rybku lze užít jen ta druhy ryb, které nejsou            chráněny dle předpisů o rybářství či ochraně přírody. Ryby, které mají stanovenou nejmenší lovnou délku, mohou být za nástražní rybku použity, pokud dosahují alespoň nejmenší lovnou délku. Je zakázáno nastražovat ryby lososovité a lipana nebo rybky v době jejich hájení. 

3. Při lovu přívlačnou udicí (přívlač) na třpytku či přirozenou nástrahu je dovoleno lovit pouze jedním prutem (udicí), přičemž nesmějí být další pruty nastraženy. Přívlač je povolena od 16.6 do 31.12.

 4. Muškaření je povoleno jen jedním prutem (udicí) nejvýše se třemi návazci. Za nástrahu je povoleno používat umělých mušek, živého a mrtvého hmyzu a jejich napodobenin. Při lovu muškařením nesmějí být další pruty nastraženy.

 5. Lovící je povinen mít při lovu vyprošťovač háčků (pean, pinzetu, kleštičky, obůstek), pevnou míru pro zjištění délky ulovených ryb a podběrák.

 6. Pokud lovící přechovává ryby živé, musí mít vlastní vezírek s kruhy nebo jiné vhodné zařízení, které nepoškozuje ryby. Používání společných vezírků je zakázáno.

 7. Lovící je povinen mít při lovu u sebe tyto doklady opravňující k lovu: - průkaz totožnosti - státní rybářský lístek - povolenku a přehled o úlovcích 

 

VIII. Stanovené denní doby lovu

 od dubna do září od 4 do 24 hodin

 od října do března od 5 do 22 hodin

 

IX. Přehled o úlovcích

 Přehled o úlovcích musí držitel povolenky svědomitě vyplňovat, po skončení platnosti povolenky sestavit sumář docílených úlovků podle nádrží a druhů ryb a řádně vyplněný vrátit nejpozději do 15ti dnů po skončení platnosti té organizaci, která povolenku vydala a to i v případě, že oprávněný k lovu během roku nelovil nebo nedocílil žádných úlovků, což v přehledu o úlovcích uvede. 

 

X. Počet, množství úlovků a jejich evidence

 1. V jednom dni si může oprávněný k lovu, i když loví na více revírech, ponechat nejvýše 7 kg všech druhů ryb. V tomto úlovku smějí být nejvýše 2 ks kapra, amura, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace. Při váze jednotlivé ryby nad 7 kg omezuje se denní úlovek na tento jeden kus. Byl-li však tento kus uloven po předchozím úlovku ryb lehčích, končí jeho ulovením denní lov. Oprávněný k lovu si může před tím ulovené ryby ponechat. 

2. Vyskytují-li se ve vodách mimopstruhových také ryby lososovité a lipan, může si oprávněný k lovu vedle úlovku přípustného podle odst.1 ponechat jen 3 ks ryb lososovitých a lipana, pokud celková hmotnost denního úlovku nepřesáhne 7 kg. Maréna a peleď se nepovažují za ryby lososovité. Při ulovení a ponechání si kapra, amura, štiky, candáta, bolena, sumce, lososovité ryby nebo lipana je lovící povinen tuto skutečnost ihned nesmazatelně zapsat do přehledu o úlovcích s uvedením data, názvu nádrže, délky v centimetrech a hmotnosti. 

3. Počet a hmotnost ponechaných ryb, které nemají stanovenou nejmenší lovnou délku, je oprávněný k lovu povinen zapsat do přehledu o úlovcích ještě před odchodem od vody a to i při jakémkoliv přerušení lovu, nebo při několikeré docházce k vodě během dne s uvedením nádrže, na které lovil.

 4. V případě neponechání si žádného úlovku, je lovící povinen patřičný řádek v přehledu o úlovcích proškrtnout. 

 

XI. Všeobecná ustanovení

 Nádrže jsou označeny tabulemi s názvem nádrže. Každý držitel povolenky je povinen seznámit se s popisem nádrže a revíru, na kterém hodlá lovit. Lovit na chovných rybnících a potocích je zakázáno. Každý kdo loví ryby je povinen na místě udržovat pořádek. Je zakázáno ponechat odpadky na břehu nebo je odhazovat do vody. Za hrubé porušení tohoto ustanovení je považováno, pokud by lovící takto zacházel se skleněným odpadem. Při příchodu k vodě provede nejprve obhlídku místa a pokud chce lovit na místě, které je znečištěno provede nejprve úklid, jinak bude členy RS a ostatních kontrolních orgánů postupováno tak, jako by lovící znečistil místo sám. 

 

XII. Lov nástražních rybek

 Ryby, které nemají stanovenou lovnou míru a budou používány jako nástražní, se mohou lovit do čeřínků od 16.6 do 31.12. Plocha čeřínku s pevným rámem může být maximálně 1 m2 . Při lovu nástražních rybek do čeřínku je zakázán současný lov na udici.

 

 XIII. Uchovávání ulovených ryb

 Pokud lovící ponechává ulovené ryby živé, je povinen mít vlastní vezírek s kruhy. Je zakázáno upevňovat ryby provlečením za skřele nebo jiným nešetrným způsobem, případně ponechat nezabité ryby uhynout. Ryba uložená ve vezírku,je považována za ponechanou. 

 

 XIV. Zacházení s ulovenými rybami

 Při vylovování ryb je lovící povinen zacházet s rybou šetrně. Pokud nelze její vyzvednutí překonat zdvižením nad hladinu, je lovící¨ povinen použít podběrák. Ryby, které nedosahují stanovené míry a musí být proto vráceny do vody uvolňuje pokud možno přímo ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Za hrubé porušení bude považováno vytahovat ryby po břehu nebo je nešetrně vracet do vody. Uhynulé ryby, které je možno dosáhnout, je lovící povinen vylovit a odstranit tak, aby nedošlo ke znehodnocení vody, nebo šíření nákazy. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf).

 

 XV. Závěrečná ustanovení

 Tento místní rybářský řád vychází ze zákona 99/2004 Sb. a prováděcí vyhlášky 123/2016 Sb. k zákonu a je platný pro rybářské revíry v   působnosti MO ČRS Nová Paka.  

 

Soupis nádrží 

V působnosti ČRS Nová Paka, na které je povolenka vydávána na vody mimopstruhové 

 nádrž LIDUŠKA v k. ú. Studénka

 nádrž KUMBURSKÝ ÚJEZD v k. ú. Kumburský Újezd

 nádrž ŠTĚPANICE v k. ú. Štěpanice 

 nádrž JAHODNICE v k. ú. Úbislavice

 nádrž FAŘINA v k. ú. Nová Paka 

 nádrž BRDO v. k. ú. Stará Paka

—————

Zpět


Kontakt

www.rybari-npaka-cz.webnode.cz

Přibyslavská
Nová Paka
50901


+420 776 087 974